Vademecum HACCP
to profesjonalny program przeznaczony do pełnej obsługi firm z branży spożywczej w zakresie bezpieczeństwa wytwarzania i dystrybucji żywności.
Niezbędny nie tylko podczas wdrażania systemu HACCP, ale także podczas jego stosowania, gdyż obejmuje całokształt zagadnień formalnych związanych z eksploatacją systemu w przedsiębiorstwie.
Zawiera wszystko, co potrzebne każdemu specjaliście:
- Identyfikację Krytycznych Punktów Kontroli
- Graficzną prezentację procesów produkcyjnych
- Określanie limitów parametrów Krytycznych Punktów Kontroli
- Rejestrację wyników pomiarów KPK
- Wieloparametrowe analizy graficzne
- Audyty GMP i GHP z gotowymi listami pytań kontrolnych
- Polskie Normy w produkcji żywności
- Dokumenty HACCP – rejestry, regulaminy, pisma
- Rejestr dokumentów księgi HACCP
- Nadzór nad terminami szkoleń, badań i uprawnień zawodowych
- Zarządzanie szkoleniami HACCP i innymi
- Ponad 100 gotowych instrukcji higienicznych i bhp
- Przepisy prawne dla branży spożywczej
Szczegółowa historia zmian w programie Vademecum HACCP
SZCZEGÓŁOWA ZAWARTOŚĆ PROGRAMU VADEMECUM HACCP
- Automatyczne sporządzanie procedur HACCP dla procesów produkcyjnych, handlowych i gastronomicznych.
- Identyfikacja krytycznych punktów kontroli KPK oraz PP.
- Automatyczne tworzenie blokowych schematów procesów produkcji oraz procesów zależnych.
- Rozbudowane procedury identyfikacji zagrożeń.
- Gotowe listy źródeł zagrożeń z możliwością powiększania.
- Automatyczne typowanie zagrożeń.
- Listy zagrożeń biologicznych, chemicznych i fizycznych.
- Wartościowanie zagrożeń metodą 3 punktową, z wykorzystaniem drzewka decyzyjnego.
- Podstawianie elementów z już gotowych procedur.
- Zgodny z normą PN -ISO – 22000.
- Nadawanie wartości oraz tolerancji limitom krytycznym KPK.
- 5 granic tolerancji dla każdego parametru.
- Określanie działań zapobiegawczych oraz procedur alarmowania.
- Aktywny rejestr wszystkich KPK.
- Automatyczne tworzenie instrukcji pomiarów parametrów KPK oraz formularzy protokołów pomiarów.
- Podstawianie z już opracowanych wyrobów.
- Rejestr i archiwizacja pomiarów parametrów krytycznych KPK w systemie pozwalającym na odtworzenie przebiegu rejestracji.
- System automatycznej kontroli podejmowanych działań korygujących.
- Wieloparametrowe, graficzne analizy zbiorcze zestawiane syntetyczne wg potrzeb użytkownika.
- Rejestr kalibracji urządzeń pomiarowych i automatyczne przypominanie o terminach kolejnych kalibracji.
- Możliwość współpracy z rejestratorami automatycznymi i komputerowymi.
- Automatyczne sporządzenie audytu zakładu w aspekcie wymagań GMP i GHP.
- Gotowe listy pytań kontrolnych.
- Wybór istotnych czynników oraz ich wartościowanie w oparciu o automatycznie, błyskawicznie przywoływane fragmenty odpowiednich przepisów, norm i wymagań.
- Programy naprawcze i zalecenia z określeniem harmonogramu realizacji i odpowiedzialności.
- Automatyczne tworzenie protokołów audytu.
DOKUMENTY
|
REJESTR DOKUMENTÓW
|
PERSONEL
|
INSTRUKCJE
|
- Automatyczne zarządzanie szkoleniami z zakresu higieny produkcji i systemu HACCP.
- Obejmuje szkolenia ogólne, pracowników HACCP oraz pracowników funkcyjnych i dozoru.
- Kilkadziesiąt gotowych programów szkoleń wstępnych, podstawowych i okresowych.
- Dokumentacja: rejestr szkoleń, kursantów dziennik zajęć, protokół z egzaminu.
- Automatycznie wystawiane świadectwa.
- Możliwość wykorzystania do innych szkoleń.
PRZEPISY PRAWNE Program zawiera wszystkie, i zawsze aktualne przepisy branżowe (prawie 200), a ponadto blisko 300 potrzebnych przepisów z innych dziedzin. Przepisy branżowe: Ustawa o żywności i żywieniu, Higiena ogólna, Wymagania sanitarne dla zakładów, Higiena pracowników, Mięso i przetwory, Ryby, Jaja, Napoje alkoholowe, Mleko, Inne branże spożywcze, Suplementy diety, Żywność ekologiczna, Nowa żywność, Dodatki do żywności, Znakowanie żywności, Napromieniowanie żywności, Zanieczyszczenia żywności , Transport zwierząt, Transport żywności, Handel, Gastronomia, Procesy produkcyjne, Substancje wzbogacające, Badania weterynaryjne, Badania laboratoryjne, Pobieranie próbek, Modyfikacje genetyczne, Pakowanie, Utylizacja, Szkolenia personelu, Kontrola wewnętrzna, Reklamacje jakości, Inspekcja Sanitarna, Inspekcja Weterynaryjna, Inspekcja Handlowa, Inspekcja Jakości Handlowej, Procedury graniczne i importowe, Prawo konsumenckie , Gospodarka opakowaniami , Ochrona środowiska, Polskie Normy w produkcji żywności |
TERMINARZ HACCP Terminarz HACCP składa się z 50-letniego kalendarza oraz terminarza typu agenda. Pozwala na planowanie pojedynczych zadań, a także zadań okresowych – np corocznych ocen. W każdym dniu posiada graficzny wskaźnik zajętego czasu, a w dniu bieżącym wskaźnik jego upływu. Jest bardzo ceniony przez użytkowników ze względu na prostotę obsługi i dobre zaspokojenie potrzeb. |
REJESTR DOSTAW Jest to moduł służący do dokumentowania zakupów surowców i składników. |