Vademecum HACCP

Vademecum HACCP

to profesjonalny program przeznaczony do pełnej obsługi firm z branży spożywczej w zakresie bezpieczeństwa wytwarzania i dystrybucji żywności.

Niezbędny nie tylko podczas wdrażania systemu HACCP, ale także podczas jego stosowania, gdyż obejmuje całokształt zagadnień formalnych związanych z eksploatacją systemu w przedsiębiorstwie.





    pudełko z programem

    Zawiera wszystko, co potrzebne każdemu specjaliście:

    • Identyfikację Krytycznych Punktów Kontroli
    • Graficzną prezentację procesów produkcyjnych
    • Określanie limitów parametrów Krytycznych Punktów Kontroli
    • Rejestrację wyników pomiarów KPK
    • Wieloparametrowe analizy graficzne
    • Audyty GMP i GHP z gotowymi listami pytań kontrolnych
    • Polskie Normy w produkcji żywności
    • Dokumenty HACCP – rejestry, regulaminy, pisma
    • Rejestr dokumentów księgi HACCP
    • Nadzór nad terminami szkoleń, badań i uprawnień zawodowych
    • Zarządzanie szkoleniami HACCP i innymi
    • Ponad 100 gotowych instrukcji higienicznych i bhp
    • Przepisy prawne dla branży spożywczej

    SZCZEGÓŁOWA ZAWARTOŚĆ PROGRAMU VADEMECUM HACCP

    IDENTYFIKACJA PUNKTÓW KONTROLI (PP)

    • Automatyczne sporządzanie procedur HACCP dla procesów produkcyjnych, handlowych i gastronomicznych.
    • Identyfikacja krytycznych punktów kontroli KPK oraz PP.
    • Automatyczne tworzenie blokowych schematów procesów produkcji oraz procesów zależnych.
    • Rozbudowane procedury identyfikacji zagrożeń.
    • Gotowe listy źródeł zagrożeń z możliwością powiększania.
    • Automatyczne typowanie zagrożeń.
    • Listy zagrożeń biologicznych, chemicznych i fizycznych.
    • Wartościowanie zagrożeń metodą 3 punktową, z wykorzystaniem drzewka decyzyjnego.
    • Podstawianie elementów z już gotowych procedur.
    • Zgodny z normą PN-ISO-22000.

    PARAMETRY PUNKTÓW KONTROLI

    • Nadawanie wartości oraz tolerancji limitom krytycznym KPK.
    • 5 granic tolerancji dla każdego parametru.
    • Określanie działań zapobiegawczych oraz procedur alarmowania.
    • Aktywny rejestr wszystkich KPK.
    • Automatyczne tworzenie instrukcji pomiarów parametrów KPK oraz formularzy protokołów pomiarów.
    • Podstawianie z już opracowanych wyrobów.

    MONITORING PUNKTÓW KONTROLI

    • Rejestr i archiwizacja pomiarów parametrów krytycznych KPK w systemie pozwalającym na odtworzenie przebiegu rejestracji.
    • System automatycznej kontroli podejmowanych działań korygujących.
    • Wieloparametrowe, graficzne analizy zbiorcze zestawiane syntetyczne wg potrzeb użytkownika.
    • Rejestr kalibracji urządzeń pomiarowych i automatyczne przypominanie o terminach kolejnych kalibracji.
    • Możliwość współpracy z rejestratorami automatycznymi i komputerowymi.

    AUDYT GHP i GMP

    • Automatyczne sporządzenie audytu zakładu w aspekcie wymagań GMP i GHP.
    • Gotowe listy pytań kontrolnych.
    • Wybór istotnych czynników oraz ich wartościowanie w oparciu o automatycznie, błyskawicznie przywoływane fragmenty odpowiednich przepisów, norm i wymagań.
    • Programy naprawcze i zalecenia z określeniem harmonogramu realizacji i odpowiedzialności.
    • Automatyczne tworzenie protokołów audytu.

    DOKUMENTY HACCP

    • Automatyczne tworzenie dokumentów systemu HACCP.
    • Korespondencja urzędowa
    • Kilkadziesiąt gotowych dokumentów.
    • Tworzenie dokumentów pochodnych.
    • Wzorcowe regulaminy:
      • systemu HACCP,
      • wdrażania systemu,
      • zespołu ds. HACCP,
      • odpowiedzialności w systemie HACCP, wprowadzania zmian, kontroli i weryfikacji systemu,
      • obiegu i archiwizowania dokumentacji.

    PERSONEL

    • Kilkadziesiąt automatycznie sporządzanych dokumentów związanych z wdrażaniem i eksploatacją systemu HACCP
    • Rejestr pracowników.
    • Korekta każdego pracownika
    • Inteligentna wyszukiwarka
    • Nadzór nad terminami badań lekarskich i szkoleń
    • Tworzenie własnych wzorów

    SZKOLENIA

    • Automatyczne zarządzanie szkoleniami z zakresu higieny produkcji i systemu HACCP.
    • Obejmuje szkolenia ogólne, pracowników HACCP oraz pracowników funkcyjnych i dozoru.
    • Kilkadziesiąt gotowych programów szkoleń wstępnych, podstawowych i okresowych.
    • Dokumentacja: rejestr szkoleń, kursantów dziennik zajęć, protokół z egzaminu.
    • Automatycznie wystawiane świadectwa.
    • Możliwość wykorzystania do innych szkoleń.

    INSTRUKCJE

    • Automatyczne sporządzanie instrukcji higienicznych oraz bhp dla stanowisk pracy, maszyn, urządzeń i pomieszczeń
    • Możliwość wykorzystania oryginalnej treści przepisów sanitarnych
    • Łatwość dokonywania adaptacji dokumentów, podstawiania, kopiowania i formatowania
    • Ponad 100 gotowych instrukcji, tworzenie własnych instrukcji na podstawie zawartych w programie

    REJESTR DOKUMENTÓW

    • Spis dokumentów Księgi HACCP
    • Dynamiczny wykaz dokumentacji obowiązującej w systemie HACCP z możliwością umieszczania i podwieszania dokumentów opracowanych w innych programach
    • Wydruki spisu dokumentacji obowiązującej dla poszczególnych wydziałów, wyrobów i wg wielu innych kryteriów
    • Rozdzielniki dystrybucji dokumentacji
    • Wyszukiwanie wieloparametrowe.

    PRZEPISY PRAWNE

    Program zawiera wszystkie, i zawsze aktualne przepisy branżowe (prawie 200), a ponadto blisko 300 potrzebnych przepisów z innych dziedzin.

    Przepisy branżowe:

    Ustawa o żywności i żywieniu • Higiena ogólna • Wymagania sanitarne dla zakładów • Higiena pracowników • Mięso i przetwory • Ryby • Jaja • Napoje alkoholowe • Mleko • Inne branże spożywcze • Suplementy diety • Żywność ekologiczna • Nowa żywność • Dodatki do żywności • Znakowanie żywności • Napromieniowanie żywności • Zanieczyszczenia żywności • Transport zwierząt • Transport żywności • Handel • Gastronomia • Procesy produkcyjne • Substancje wzbogacające • Badania weterynaryjne • Badania laboratoryjne • Pobieranie próbek • Modyfikacje genetyczne • Pakowanie • Utylizacja • Szkolenia personelu • Kontrola wewnętrzna • Reklamacje jakości • Inspekcja Sanitarna • Inspekcja Weterynaryjna • Inspekcja Handlowa • Inspekcja Jakości Handlowej • Procedury graniczne i importowe • Prawo konsumenckie • Gospodarka opakowaniami • Ochrona środowiska • Polskie Normy w produkcji żywności

    TERMINARZ HACCP

    Terminarz HACCP składa się z 50-letniego kalendarza oraz terminarza typu agenda. Pozwala na planowanie pojedynczych zadań, a także zadań okresowych – np. corocznych ocen. W każdym dniu posiada  graficzny wskaźnik zajętego czasu, a w dniu bieżącym wskaźnik jego upływu.

    Jest bardzo ceniony przez użytkowników ze względu na prostotę obsługi i dobre zaspokojenie potrzeb.

    REJESTR DOSTAW

    Jest to moduł służący do dokumentowania zakupów surowców i składników.

    CENNIK

    Do obsługi własnej firmy

    Cena netto: 990 zł

    • pełna zawartość
    • wsparcie techniczne
    • licencja bezterminowa
    • wersja jednostanowiskowa

    Do świadczenia usług

    Cena netto: 1 490 zł

    • pełna zawartość
    • wsparcie techniczne
    • licencja bezterminowa
    • wersja jednostanowiskowa

    Wersja sieciowa

    Sprawdź w cenniku

    • Praca na wielu stanowiskach
    • Sieć LAN/WAN
    • VPN
    • Dedykowany serwer

    KONTAKT