Vademecum HACCP
to profesjonalny program przeznaczony do pełnej obsługi firm z branży spożywczej w zakresie bezpieczeństwa wytwarzania i dystrybucji żywności.
Niezbędny nie tylko podczas wdrażania systemu HACCP, ale także podczas jego stosowania, gdyż obejmuje całokształt zagadnień formalnych związanych z eksploatacją systemu w przedsiębiorstwie.

Zawiera wszystko, co potrzebne każdemu specjaliście:
- Identyfikację Krytycznych Punktów Kontroli
- Graficzną prezentację procesów produkcyjnych
- Określanie limitów parametrów Krytycznych Punktów Kontroli
- Rejestrację wyników pomiarów KPK
- Wieloparametrowe analizy graficzne
- Audyty GMP i GHP z gotowymi listami pytań kontrolnych
- Polskie Normy w produkcji żywności
- Dokumenty HACCP – rejestry, regulaminy, pisma
- Rejestr dokumentów księgi HACCP
- Nadzór nad terminami szkoleń, badań i uprawnień zawodowych
- Zarządzanie szkoleniami HACCP i innymi
- Ponad 100 gotowych instrukcji higienicznych i bhp
- Przepisy prawne dla branży spożywczej
Szczegółowa historia zmian w programie Vademecum HACCP

SZCZEGÓŁOWA ZAWARTOŚĆ PROGRAMU VADEMECUM HACCP
IDENTYFIKACJA PUNKTÓW KONTROLI (PP)
- Automatyczne sporządzanie procedur HACCP dla procesów produkcyjnych, handlowych i gastronomicznych.
- Identyfikacja krytycznych punktów kontroli KPK oraz PP.
- Automatyczne tworzenie blokowych schematów procesów produkcji oraz procesów zależnych.
- Rozbudowane procedury identyfikacji zagrożeń.
- Gotowe listy źródeł zagrożeń z możliwością powiększania.
- Automatyczne typowanie zagrożeń.
- Listy zagrożeń biologicznych, chemicznych i fizycznych.
- Wartościowanie zagrożeń metodą 3 punktową, z wykorzystaniem drzewka decyzyjnego.
- Podstawianie elementów z już gotowych procedur.
- Zgodny z normą PN-ISO-22000.
PARAMETRY PUNKTÓW KONTROLI
- Nadawanie wartości oraz tolerancji limitom krytycznym KPK.
- 5 granic tolerancji dla każdego parametru.
- Określanie działań zapobiegawczych oraz procedur alarmowania.
- Aktywny rejestr wszystkich KPK.
- Automatyczne tworzenie instrukcji pomiarów parametrów KPK oraz formularzy protokołów pomiarów.
- Podstawianie z już opracowanych wyrobów.
MONITORING PUNKTÓW KONTROLI
- Rejestr i archiwizacja pomiarów parametrów krytycznych KPK w systemie pozwalającym na odtworzenie przebiegu rejestracji.
- System automatycznej kontroli podejmowanych działań korygujących.
- Wieloparametrowe, graficzne analizy zbiorcze zestawiane syntetyczne wg potrzeb użytkownika.
- Rejestr kalibracji urządzeń pomiarowych i automatyczne przypominanie o terminach kolejnych kalibracji.
- Możliwość współpracy z rejestratorami automatycznymi i komputerowymi.
AUDYT GHP i GMP
- Automatyczne sporządzenie audytu zakładu w aspekcie wymagań GMP i GHP.
- Gotowe listy pytań kontrolnych.
- Wybór istotnych czynników oraz ich wartościowanie w oparciu o automatycznie, błyskawicznie przywoływane fragmenty odpowiednich przepisów, norm i wymagań.
- Programy naprawcze i zalecenia z określeniem harmonogramu realizacji i odpowiedzialności.
- Automatyczne tworzenie protokołów audytu.
DOKUMENTY HACCP
- Automatyczne tworzenie dokumentów systemu HACCP.
- Korespondencja urzędowa
- Kilkadziesiąt gotowych dokumentów.
- Tworzenie dokumentów pochodnych.
- Wzorcowe regulaminy:
- systemu HACCP,
- wdrażania systemu,
- zespołu ds. HACCP,
- odpowiedzialności w systemie HACCP, wprowadzania zmian, kontroli i weryfikacji systemu,
- obiegu i archiwizowania dokumentacji.

PERSONEL
- Kilkadziesiąt automatycznie sporządzanych dokumentów związanych z wdrażaniem i eksploatacją systemu HACCP
- Rejestr pracowników.
- Korekta każdego pracownika
- Inteligentna wyszukiwarka
- Nadzór nad terminami badań lekarskich i szkoleń
- Tworzenie własnych wzorów

SZKOLENIA
- Automatyczne zarządzanie szkoleniami z zakresu higieny produkcji i systemu HACCP.
- Obejmuje szkolenia ogólne, pracowników HACCP oraz pracowników funkcyjnych i dozoru.
- Kilkadziesiąt gotowych programów szkoleń wstępnych, podstawowych i okresowych.
- Dokumentacja: rejestr szkoleń, kursantów dziennik zajęć, protokół z egzaminu.
- Automatycznie wystawiane świadectwa.
- Możliwość wykorzystania do innych szkoleń.
INSTRUKCJE
- Automatyczne sporządzanie instrukcji higienicznych oraz bhp dla stanowisk pracy, maszyn, urządzeń i pomieszczeń
- Możliwość wykorzystania oryginalnej treści przepisów sanitarnych
- Łatwość dokonywania adaptacji dokumentów, podstawiania, kopiowania i formatowania
- Ponad 100 gotowych instrukcji, tworzenie własnych instrukcji na podstawie zawartych w programie

REJESTR DOKUMENTÓW
- Spis dokumentów Księgi HACCP
- Dynamiczny wykaz dokumentacji obowiązującej w systemie HACCP z możliwością umieszczania i podwieszania dokumentów opracowanych w innych programach
- Wydruki spisu dokumentacji obowiązującej dla poszczególnych wydziałów, wyrobów i wg wielu innych kryteriów
- Rozdzielniki dystrybucji dokumentacji
- Wyszukiwanie wieloparametrowe.

PRZEPISY PRAWNE
Program zawiera wszystkie, i zawsze aktualne przepisy branżowe (prawie 200), a ponadto blisko 300 potrzebnych przepisów z innych dziedzin.
Przepisy branżowe:
Ustawa o żywności i żywieniu • Higiena ogólna • Wymagania sanitarne dla zakładów • Higiena pracowników • Mięso i przetwory • Ryby • Jaja • Napoje alkoholowe • Mleko • Inne branże spożywcze • Suplementy diety • Żywność ekologiczna • Nowa żywność • Dodatki do żywności • Znakowanie żywności • Napromieniowanie żywności • Zanieczyszczenia żywności • Transport zwierząt • Transport żywności • Handel • Gastronomia • Procesy produkcyjne • Substancje wzbogacające • Badania weterynaryjne • Badania laboratoryjne • Pobieranie próbek • Modyfikacje genetyczne • Pakowanie • Utylizacja • Szkolenia personelu • Kontrola wewnętrzna • Reklamacje jakości • Inspekcja Sanitarna • Inspekcja Weterynaryjna • Inspekcja Handlowa • Inspekcja Jakości Handlowej • Procedury graniczne i importowe • Prawo konsumenckie • Gospodarka opakowaniami • Ochrona środowiska • Polskie Normy w produkcji żywności


TERMINARZ HACCP
Terminarz HACCP składa się z 50-letniego kalendarza oraz terminarza typu agenda. Pozwala na planowanie pojedynczych zadań, a także zadań okresowych – np. corocznych ocen. W każdym dniu posiada graficzny wskaźnik zajętego czasu, a w dniu bieżącym wskaźnik jego upływu.
Jest bardzo ceniony przez użytkowników ze względu na prostotę obsługi i dobre zaspokojenie potrzeb.
REJESTR DOSTAW
Jest to moduł służący do dokumentowania zakupów surowców i składników.


CENNIK
KONTAKT
